دیابت بارداری

درباره دیابت بارداری

تقریبا 3 الی 5 درصد از بانوان باردار طی دوران حاملگی خود ، دیابت بارداری را تجربه می کنند ، علت بروز این اتفاق ، تغییراتی است که در اثر حاملگی در بدن رخ می دهد.

در مقاله حاضر قصد داریم به این مقوله مهم ( دیابت بارداری ) ، بپردازیم ؛ اما پیش از آن لازم می دانیم توضیحاتی اجمالی درباره بارداری ارائه نماییم.

جهت کسب آگاهی در خصوص حاملگی و دیابت دوران بارداری تا ادامه مقاله با ما همراه باشید.

بارداری چیست ؟

توجه داشته باشید که بارداری ، مرحله ای از زندگی طبیعی یک زن می باشد و هرگز به منزله یک بیماری قلمداد نمی شود.

طی دوران بارداری ، مواد ضروری و لازم جهت تداوم حیات جنین از بدن مادر تامین می گردد ؛ لذا این امر کلیه ارگان های بدن مادر را با حداکثر ظرفیت به فعالیت وا می دارد.

از این رو با توجه به موارد مذکور ، خانم ها می بایست در دوران حاملگی خود مواد غذایی سالم و مغذی به مصرف برسانند.

دقت نمایید که تغذیه مغذی به معنای زیاده روی در خوردن نیست و این تصور که بانوان باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورند هیچ گونه ریشه علمی ندارد و کاملا نادرست است.

بنابراین خانم های باردار باید از توجه توصیه های این چنینی که در حال حاضر ، علم پزشکی آن ها را نقض کرده اجتناب نمایند.

دیابت بارداری

تغییرات بدن در سه ماه نخست بارداری

به طور کلی ، بخش های مختلف بدن یک خانم باردار طی 3 ماه ابتدایی حاملگی با تغییراتی روبرو می گردد تا خود را با وضعیت جدید ( وجود جنین در رحم ) تطابق داده و با آن سازگار گردد.

قاعدتا این فرآیند ، سبب بروز مشکلات جسمانی و حتی روحی برای خانم ها می گردد ؛ به طوری که شاهد آن هستیم که غالبا بانوان باردار با حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی مواجه بوده و خوردن بعضی غذاها در آن ها حس ناخوشایندی ایجاد می کند.

کلیه این موارد ، در پی تغییرات هورمونی ناشی از بارداری رخ داده و ضرری متوجه خانم های باردار نمی شود.

لازم به ذکر است که برطرف شدن این حالات ، نیازمند گذشت زمان و عادت کردن بدن به وضعیت جدید می باشد ؛ به نحوی که پس از تطابق بدن با وضعیت به وجود آمده ، این موارد به خودی خود مرتفع می گردد.

البته ناگفته نماند که مصرف مواد غذایی مغذی و سالم ، در راستای رفع موارد مذکور می تواند بسیار کمک کننده باشد.

دیابت بارداری چیست ؟

همانطور که گفتیم ، برخی از خانم ها در معرض مواجهه با دیابت بارداری قرار دارند.

یکی از دلائل ابتلا به دیابت در دوران حاملگی ، تغذیه نادرست و استفاده از مواد قندی زیاد می باشد ، البته موارد دیگری نیز در بروز این بیماری نقش دارند.

به هر حال دیابت بارداری ، ناشی از هر عاملی که باشد ؛ برای مادر و جنین خطرناک محسوب می شود ؛ لذا سازمان جهانی بهداشت و کارگروه مطالعات بارداری انجمن بین الملل دیابت ( IADPSG ) در سال 2013، تست یک مرحله ای ( GIT دو ساعته با 75 گرم گلوکز ) را رسما برای غربالگری و تشخیص دیابت بارداری توصیه نمود.

توصیه های مهم درباره دیابت بارداری

درخواست آزمایش قند خون

برای تمام خانم های باردار در اولین ویزیت بارداری ، تست قند خون ناشتا تجویز می گردد که حتما باید انجام گیرد.

تفسیر نتیجه آزمون قند خون
  • قند خون ناشتا بین 93 تا 125 میلی گرم در دسی لیتر : در این صورت ، فرد پره دیابتیک محسوب شده و برای او رژیم غذایی مناسب و ورزش توصیه می گردد.
  • قند خون ناشتا 126 میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر : در این صورت ، نیاز به تکرار آزمایش خواهد بود و چنانچه نتیجه تست دوم نیز مساوی 126 میلی گرم در دسی لیتر یا بیش از آن باشد ؛ فرد دیابتیک به حساب آمده و ملزم به درمان می باشد.

توجه داشته باشید که رعایت برنامه غذایی سالم و برخورداری از تغذیه مناسب و همچنین انجام حرکات ورزشی مناسب و تحرک کافی می تواند در پیشگیری از ابتلا به دیابت بارداری بسیار موثر باشد.

درخواست غربالگری دیابت بارداری

این آزمایش غربالگری که در واقع آزمون تحمل گلوکز خوراکی دو ساعته با مصرف 75 گرم گلوکز ( OGTT ) می باشد ، برای کلیه خانم های باردار غیردیابتیک ( طبیعی و پره دیابتیک ) در هفته 24 – 28 بارداری تجویز می گردد.

تفسیر نتیجه غربالگری دیابت بارداری

در صورتی که حداقل یکی از نتایج آزمایش قند خون ، غیرطبیعی باشد ؛ تشخیص دیابت بارداری ، قطعی خواهد بود و اقدام به درمان آن ضرورت می یابد.

دیابت بارداری

آزمون تحمل گلوکز خوراکی ( OGGT ) با مصرف 75 گرم گلوکز

این آزمایش به صورت ناشتا و دو ساعته می باشد که در راستای تشخیص دیابت پایدار در هفته 6 تا 12 بارداری درخواست می گردد.

نکات مهم درباره دیابت بارداری

  • به طور کلی برای خانم های دیابتیک ، درمان دیابت ضرورت خواهد داشت.
  • برای خانم های پره دیابتیک ، اصلاح سبک زندگی و نیز مصرف منفورمین توصیه می گردد.
  • برای خانم هایی که نتیجه آزمایش قند خون شان طبیعی است ، غربالگری دیابت به صورت هر سه سال یکبار توصیه می شود.

نکات آزمایشگاهی آزمون تحمل گلوکز خوراکی

  • نمونه گیری باید صبح هنگام و پس از حداقل 8 ساعت ناشتا بودن انجام شود.
  • رژیم غذایی به مدت 3 روز ، آزاد و بدون محدودیت می باشد ؛ یعنی مصرف روزانه حداقل 150 گرم کربوهیدرات در روز مجاز بوده و فعالیت های بدنی نیز باید به طور معمول صورت گیرد.
  • 75 گرم ، گلوکز آنهیدروز در 300 میلی لیتر آب ترجیحا خنک حل شده و در مدت 5 دقیقه نوشیده شود.
  • انجام اموری اعم از استعمال سیگار ، فعالیت فیزیکی ، مصرف نوشیدنی هایی همچون قهوه و چای و نیز خوردن سایر مواد خوراکی ؛ در طول انجام آزمایش ممنوع می باشد.
  • دقت داشته باشید که نحوه انجام این آزمایش ، به صورت سرپایی می باشد ؛ لذا ممکن است نتایج حاصل از آن در افرادی که بستری بوده و بی تحرک هستند ، نادرست باشد.
  • لازم به توضیح است که چنانچه برای انجام آزمایش OGTT با استفاده از 75 گرم گلوکز آنهیدروز ، از دکستروز استفاده شده باشد ؛ میزان مورد نیاز به جای 75 گرم ، 82/5 گرم خواهد بود.

پاسخ

Call Now Buttonتماس با دکتر